EMA – valná hromada Tallin 2014

Ve dnech 26. a 27. září tohoto roku proběhla valná hromada EMA – Evropské asociace porodních asistentek. Valná hromada EMA se koná každý rok. Letos hostovala v Tallinu, hlavním městě Estonska. I letos vyslala ČKPA na jednání své zástupkyně – Lenka Veselou a Alenu Frýdlovou.

První den se projednávaly záležitosti týkající se strategického plánu EMA, rozpočtu na příští rok a představili se kandidáti na uvolněné pozice v prezidiu. Dále porodní asistentky z Estonska seznámily delegáty s porodní asistencí v jejich zemi. Dalšími body jednání byla volba místa k pořádání EMA Educational conference 2016. Kandidátem byla Royal College of Midwives z Londýna a po přednesení všech relevantních informací bylo toto jednohlasně odsouhlaseno.

Představeny byly také nové webové stránky EMA – europeanmidwives.com a europeanmidwives.net a Facebookový profil EMA - FB/europeanmidwives.

V odpoledních hodinách jsme měly možnost prohlédnout si jednu porodnici v Tallinu. Prohlídka s opravdu znamenitou průvodkyní trvala asi 2 hodiny. Fotografie naleznete ve fotogalerii.

Druhý den jednání začal představením estonské webové stránky pro budoucí rodiče, která spadá pod Estonskou asociaci porodních asistentek. Dále prezidentka Mervi Jokinen přednesla novinky z jednání WHO, týkající se porodních asistentek. Velmi zajímavá byla prezentace prof. Ellen Blix z Norska, která představila předběžné výsledky studie o domácích porodech ve Skandinávii. Pro podrobnosti o výsledcích mne, prosím, kontaktujte.

Odpoledne probíhaly 4 workshopy na následující témata – Domácí porody, Standardy péče porodních asistentek, IT nástroje pro e-learning a komunikace a Změny polity týkající se péče o ženu.

Příští rok se valná hromada bude konat v Bukurešti v Rumunsku.

V případě zájmu o podrobnosti z jednání mne neváhejte kontaktovat na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..